"Amikor kivágtad az utolsó fát
és megmérgezted az utlsó folyót,
rá fogsz jönni, hogy a pénz nem ehető."

2012/06/03

Fokhagymás majonéz: Sauce aioli (ailloli)


  

Provanszál nyelven: ai = fokhagyma; oli = olaj.
A marseille-i konyha fokhagymás majonéze 1774 körül keletkezett, a 
bouillabaisse-hoz, nyers és párolt zöldségekhez adják. Hozzávalók:

7 gerezd fokhagyma
fél citrom
2 tojássárgája
fél dl olívaolaj

bors
Kő- vagy kerámiamozsárban törjük pépesre a meghámozott fokhagymát. Adjuk hozzá a tojássárgákat, egy csipet sót, borsozzuk, s lassan csorgassuk bele az olajat, mint majonéz készítésekor. Keverés közben kétszer két-két kávéskanál langyos vizet is. Kóstoluk meg, majd ízesítsük néhány csepp citromlével. Gyorsabban is elkészíthetjük az aioli mártást, ha kész majonézt keverünk össze mustárral és citromlével, majd áttört fokhagymával ízesítjük.

No comments:

Post a Comment